Waterwolfstam

wws logo
Na enige jaren van afwezigheid is de Waterwolfstam weer nieuw leven in geblazen. Nadat de stam in 1998 werd opgeheven wegens een gebrek aan leden, is de oudste leeftijdsgroep van de Leeghwatergroep eind 2000 in vernieuwde vorm weer in zijn oude glorie hersteld.

De Waterwolfstam is speciaal bedoeld voor leiding bij de Leeghwatergroep die ook eens zelf achter het roer plaats willen nemen, en voor scouts die te weinig tijd hebben om zich wekelijks met scouting bezig te houden. De Waterwolfstam draait dan ook eens in de maand op zondag een opkomst. In de zomer wordt een programma gedraaid waarbij zeilen in het middelpunt staat. Meestal wordt voor het Nieuwe Meer gekozen, maar ook andere locaties, zoals de Westeinder, kunnen worden bezocht. Nadat de boten uit het water gaan wordt een gevarieerd winterprogramma gedraaid, met bv. lasergamen, skien, paintballen en wordt er natuurlijk een handje geholpen met het onderhouden van de boten.

Het roemruchte verleden van de Waterwolfstam betekent dat binnen scouting onze naam direct herkend wordt. Deze naam zullen wij hooghouden met het organiseren van een jaarlijks zeilevenement waarvan de tiende editie in de zomer van 2012 zal plaatsvinden.

Net als de andere speltakken van de Leeghwatergroep is de Waterwolfstam constant op zoek naar nieuwe leden. De nadruk ligt hierbij op oud-leden van de groep die scouting weer een onderdeel van hun leven willen maken, maar ook geïnteresseerden van buiten de groep zijn natuurlijk van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Heb je altijd al eens willen zeilen, en wil je daarnaast deel uit maken van een hechte groep, dan is de Waterwolfstam iets voor jou!

De Waterwolfstam en klipper Willem Jacob

Afgelopen weekend is de Waterwolfstam (de 18+ van de Leeghwatergroep) gaan varen met de klipper Willem Jacob. Vanuit Workum zijn wij vrijdagavond vertrokken op het 26 meter lange schip naar het einde van de havenmond. Hier hebben wij niet de motor voor gebruikt, maar de vaarbomen; we houden wel van een beetje uitdaging. Op de zaterdag zijn we al jagend begonnen om het IJsselmeer op te komen met het 80 ton zware schip. Dat was wel even wat anders dan met een lelievlet! Gelukkig stond er op het meer genoeg wind om met 8 knopen aan snelheid te varen. Het plan was om zonder het gebruik van de motor op 'Konijneneiland' (in het Slotermeer) te komen. Dat is gelukt! Zelfs lukte het om zeilend een sluis in te komen bij Stavoren. Op de zondag hebben we er voor gekozen om die dag wel de motor te gaan gebruiken en een extra rondje te gaan zeilen. Daardoor hebben we flink wat smalle slootjes gehad. Ook zijn we door het centrum van Workum gekomen, waar de bruggen nauwelijks breder zijn dan het schip. Schipper Tsjerk heeft het schip daar veilig doorheen gestuurd.

Terug in Workum was het opeens druk geworden. De jaarlijkse Strontrace ging namelijk beginnen, waar ook dit jaar de Willem Jacob weer aan mee doet. Het doel van de race is om vanuit Workum naar Warmond te komen om een symbolische lading kunstmest af te leveren en weer terug met bloembollen. Dit alles echter zonder motor (behalve op plaatsen waar dat verplicht is)! De race komt ook langs Badhoevedorp en door Amsterdam. De komende dagen kan je dus een aantal historische schepen door de ringvaart zien varen. Om te kijken waar de schepen nu zijn kan deze link gebruikt worden: Track en Trace

SAM 100 0276

Een groothoeklens is nodig om 175m2 aan grootzeil op de foto te kunnen zetten van de Willem Jacob. Maar het kan ook vanaf een ander schip:

 

Weekend op de Westeinderplassen

De traditie van de Waterwolfstam (18+) om eind oktober bij de Westeinderplassen te gaan kamperen is ook dit jaar voortgezet. Samen met de Wilde Vaart werd vrijdagmiddag 26 oktober het weekend begonnen door een aantal boten naar de Westeinder toe te slepen. Tijdens die tocht begon het al flink koud te worden, maar het mocht de pret niet drukken. 's Avonds werd er dan ook lekker genoten van het kampvuur. Gelukkig was iedereen goed voorbereid en waren er maar weinig die het slapen in een tent echt koud vonden, ondanks de nachtvorst.

De volgende dag begon voor sommigen wat eerder dan anderen, aangezien de dolfijnen- en beveropkomst gewoon doorging en bijna alle leiding bij het weekend aanwezig was. Gelukkig waren Hans en Dick zo vriendelijk om die leiding af te zetten bij de auto's, wel na een korte omweg... Op het kampeereiland werd vervolgens een gerecht bereid met behulp van een Dutch Oven, namelijk kippenpootjes met een sausje. De rest van de dag werd gevuld met zeilen, hout hakken en opwarmen bij het vuur. Ook de zeeverkenners kwamen nog langs op de Westeinder om daar hun opkomst te houden.

's Avonds was het tijd voor de volgende traditie, namelijk het eten bij een pizzeria in Aalsmeer. Sommigen durfden het weer aan om de extra pittige pizza te nemen, waar anderen slechts een pizza Margherita of pasta Bolognese namen. Gelukkig was ook dit jaar weer de placemat aanwezig waarop met hartelust alle figuurtjes namen van de aanwezigen kregen. Na afloop is er nog kort in Aalsmeer gebleven en vervolgens weer terug naar de warmte van het houtvuur.

DSC03584

Op weg naar de pizzeria met een mooie ondergaande zon

Het extra uurtje vond iedereen erg fijn, want er werd uitgeslapen tot (wintertijd) 10 uur. Na een lekker ontbijtje van eitjes en tosties werd snel overgegaan tot het opruimen van alle tenten e.d. Uiteindelijk was iedereen om 4 uur terug in het clubhuis en was alles opgeruimd.

2012-10-28 14.14.47

Op weg terug op de Ringvaart bij Rijsenhout.

Weekend op het Wad

De Waterwolfstam is dit weekend te vinden op de Waddenzee! De Willem Jacob is de klipper waarmee we zeilen.

Schatzoeken

Enkele weken geleden was er weer de maandelijkse opkomst van de Waterwolfstam. Naast de gebruikelijke trip down memory lane, werd er dit maal ook iets actiefs gedaan. Op verzoek van enkele gingen de Loodschen geocachen. Voor wie niet bekend is met dit fenomeen: bij het geocachen gaat het er om op zoek te gaan naar de zogenaamde cach. Dat kan vrij simpel, door coördinaten in een GPS in te voeren en dan naar de betreffende plek te lopen. Dat kan ook een heel stuk ingewikkelder, door bijvoorbeeld de coördinaten bij elkaar te moeten puzzelen. Oud lid en fervent cacher, Guus Mulder, had voor de deelnemende loodschen twee leuke puzzels opgezocht. De eerste was een puzzel die gebaseerd was op het periodiek systeem van de elementen en de ander was meer een soort van speurtocht door Sloten. 

De opkomst was fors: Hans, Paul, Karst, Joren, Jort, Joost, Jeroen, Guus en Buchan. Hoewel het eerst de bedoeling was de groep te splitsen, werd besloten dat het toch gezelliger was om met de gehele groep tezamen op pad te gaan. 

Na een korte wandeling naar het oude Sloten, schoten de loodschen uit de startblokken en werd al vrij snel, na het lopen van een toeristische route door Sloten, de eerste lokatie bekend. Althans... op papier. In de praktijk bleek het nog wat lastiger. Zo hebben de loodschen bijvoorbeeld een nest eieren in een holle boom gevonden! De daadwerkelijke schat/cache, lag twee bomen verder. 

Ook de tweede schat lokatie was al snel gevonden. Ook hier merkten we dat de moderne techniek zichzelf wel eens tegenspreekt. Het verschil in lokatie tussen de GPS van Joost en Guus verschilde ettelijke tientallen meters. Dat mocht de pret niet drukken en na het vinden van de tweede cache, konden de loodschen weer met een tevreden gevoel terugkeren naar het loodschenhok om daar dan toch weer de gebruikelijke herinneringen op te halen. 

De foto's zijn te vinden op: http://www.flickr.com/photos/jeroenrosa/

Geocachen met de Waterwolfstam

Vanavond zullen de leden van de Waterwolfstam gaan geocachen. Daarbij moeten er zo snel mogelijk verborgen buisjes gevonden worden. Dit gebeurt aan de hand van GPS-coördinaten. Om het spannend te houden wordt de groep in tweeën of drieën gedeeld, zodat er een competitie ontstaat.

De Waterwolfstam houdt ongeveer een keer per maand een opkomst met een thema. Zo wordt er een film gemaakt, 'moorden opgelost', archeologische opgravingen, etc.

Historie Waterwolfstam

2010

Verschillende loodsen gaan als medewerker mee naar de Jubjam100 bij het spelteam, TOES, dienst financiën en kampkrant redactie.

2009

Zomerkamp is op de Kaag, de andere speltakken hebben zomerkamp voor het eerst op de Vinkeveense plassen.

Een aantal stamleden gaan naar de Scout In als deelnemer en als medewerker.

De ouders van een lid doneren hun stalen Sneekermeer 800 omdat deze niet meer gebruikt wordt en veel onderhoud nodig is. Na een grondige renovatie kunnen de stamleden hiermee zeilen.
2010 hesnaes

2008

Een aantal stamleden gaan als medewerker naar de Nationale Jamboree bij subkampen, TOES, financiën en kampkrant redactie.

Zomerkamp in Elburg.

2007

wws logo 199xZomerkampen op de Kaag voor alle afdelingen.

2006

Een aantal stamleden gaan als leiding en medewerker naar NaWaKa voor bij verschillende afdelingen.

2005

Gezamenlijk zomerkamp op de Kaag.

2004

Gezamenlijk zomerkamp op de Stierop.
Westeinder weekend waterwolfstam

2003

De eerste vijf uurs race wordt gehouden. Deze gaat later de naam Leeghwatercup krijgen.
Gezamenlijk zomerkamp naar Harderhaven.

2002

Enkele loodsen gaan mee als medewerker naar het Nawaka. Jeroen en Buchan weer voor het Allemansendje. Karst, Jort en Remko als medewerker voor het VVC (voedsel verdeel centrum)

2001

Oprichting senior loodsenstam.

Gezamenlijk zomerkamp op de Stierop.

1997

Robert, Jeroen en Marry gingen voor het eerst naar de scout-in.

Vierde nieuwjaarsfeest.
1997 feestMeer foto's

Jeroen en Buchan gaan naar het Nawaka als medewerker Allemansendje en Edwin als leiding van de ZV. De loodsenstam staakt de activiteiten door een tekort aan leden.

1996

Derde nieuwjaarsfeest

1995

Tweede nieuwjaarsfeest.

World jamboree, loodsen en kader gaan als medewerker naar de Stierop. Robert en Jeroen zitten in het spelteam en Edwin als kader begeleiding.

1994

Het eerste nieuwjaarsfeest georganiseerd door de Waterwolfstam in samenwerking met de LWG staff en de Lady Baden Powellgroep.
1994 feest

Zomerkamp loodsen op Curaçao, deelnemers: Robert, Edwin, Jeroen, Hans met vriendin, Rob, Marjolein met vriend en Mary met vriend.

1993

Groepsweekend naar het Naaldenveld.

De loodsenstam krijgt een naam: "Waterwolfstam".

Zomerkamp loodsen op het Snekermeer met de schakel en 2 kano's, deelnemers: Edwin, Jeroen, Robert en een vriend van Robert.
1993 zomerkamp

1992

Robert, Edwin en Jeroen starten de loodsenstam.

Het loodsen lokaal wordt gebouwd door Hans, Edwin, Robert en Jeroen.
verbouwing05

Edwin & Jeroen gaan als medewerker van de bewaking mee naar het Nawaka.