Leeghwatergroep

Afgelopen weekend is de Waterwolfstam (de 18+ van de Leeghwatergroep) gaan varen met de klipper Willem Jacob. Vanuit Workum zijn wij vrijdagavond vertrokken op het 26 meter lange schip naar het einde van de havenmond. Hier hebben wij niet de motor voor gebruikt, maar de vaarbomen; we houden wel van een beetje uitdaging. Op de zaterdag zijn we al jagend begonnen om het IJsselmeer op te komen met het 80 ton zware schip. Dat was wel even wat anders dan met een lelievlet! Gelukkig stond er op het meer genoeg wind om met 8 knopen aan snelheid te varen. Het plan was om zonder het gebruik van de motor op 'Konijneneiland' (in het Slotermeer) te komen. Dat is gelukt! Zelfs lukte het om zeilend een sluis in te komen bij Stavoren. Op de zondag hebben we er voor gekozen om die dag wel de motor te gaan gebruiken en een extra rondje te gaan zeilen. Daardoor hebben we flink wat smalle slootjes gehad. Ook zijn we door het centrum van Workum gekomen, waar de bruggen nauwelijks breder zijn dan het schip. Schipper Tsjerk heeft het schip daar veilig doorheen gestuurd.

Terug in Workum was het opeens druk geworden. De jaarlijkse Strontrace ging namelijk beginnen, waar ook dit jaar de Willem Jacob weer aan mee doet. Het doel van de race is om vanuit Workum naar Warmond te komen om een symbolische lading kunstmest af te leveren en weer terug met bloembollen. Dit alles echter zonder motor (behalve op plaatsen waar dat verplicht is)! De race komt ook langs Badhoevedorp en door Amsterdam. De komende dagen kan je dus een aantal historische schepen door de ringvaart zien varen. Om te kijken waar de schepen nu zijn kan deze link gebruikt worden: Track en Trace

SAM 100 0276

Een groothoeklens is nodig om 175m2 aan grootzeil op de foto te kunnen zetten van de Willem Jacob. Maar het kan ook vanaf een ander schip: