De Leeghwatergroep beschikt over een aantal boten, die in het vaarseizoen afgemeerd liggen aan onze 60 meter lange steiger aan de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp, vlak bij het Nieuwe Meer. Dat is ook ons thuiswater, tussen Amsterdam en Schiphol. Tijdens zomerkampen gaan we met onze boten naar bijvoorbeeld het Alkmaardermeer, de Randmeren of de Kagerplassen. In 2002 hebben we de boten op vrachtauto's geladen en zijn we naar het NaWaKa (het Nationaal waterkamp) in Roermond gegaan. Dit kamp wordt eens in de vier jaar gehouden en in 2002 deden er ruim 5800 waterscouts aan mee. In de zomervakantie van 2004 hebben de Dolfijnen, Zeeverkenners en Wilde Vaarders een week gekampeerd aan het Alkmaardermeer, in 2005 bij de Kagerplassen. In 2006 zijn we weer naar het Nawaka bij Zevenaar geweest.

De boten worden onderhouden door de leden zelf. Ze liggen dan naast ons clubgebouw en gaan per drie tegelijk naar binnen. Ze worden geschuurd en van een nieuwe verflaag voorzien, in onze eigen kleuren grijs, rood en blauw. Het houtwerk, zoals de mast en de giek worden dan opnieuw gelakt en ook de roeiriemen krijgen een onderhoudsbeurt. Begin april is het dan weer zover, de boten gaan dan weer het water in voor het nieuwe seizoen.

555

Onze vletten zijn genoemd naar de gemalen die onze polder drooghouden. Deze zijn voor een groot deel weer genoemd naar de bedenkers van de polder en de bemalingssystemen. De Leeghwatergroep beschikt over het volgende varend materieel:

Huidige Lelievletten

 • 555 Cruquius: Vernoemd naar het gemaal bij de gelijknamige plaats Cruquius aan de westzijde van de Haarlemmer. Het gemaal was één van de drie gemalen die het Haarlemmermeer drooggelegd heeft.

 • 1366 Halfweg: Vernoemd naar het gemaal bij de gelijknamige plaats Halfweg. Het gemaal diende als boezemgemaal om het overtollige water van de Ringvaart naar zee weg te pompen.

 • 1523 Raasdorp: Vernoemd naar het gemaal bij het knooppunt Raasdorp.

 • 1551 Badhoeve: De enige boot die niet vernoemd is naar een gemaal. De Badhoeve was een modelboerderij aan de rand van de Haarlemmermeer van J.P. Amersfoordt. 

  Deze boot is in het kader van een Sail project gebouwd door het Technisch College Velsen en is geschonken aan onze groep

 • 1642 Schiphol: Vernoemd naar het gemaal bij Schiphol.

 • 1695 Lijnden II: Opvolger van de Lijnden (860). Vernoemd naar het gemaal bij de gelijknamige plaats Lijnden aan de noordzijde van de Haarlemmermeer. Eén van de drie gemalen die het Haarlemmermeer heeft drooggelegd.

  Lijnden II

Andere boten

 • Sleper Melchior Bolstra, met 88 PK Deutz 4 cilinder diesel: Vernoemd naar het gemaal De Bolstra bij Oude Meer. Boezemgemaal dat het water uit het oosterlijke deel van de polder moet uitslaan.

  Melchior Bolstra

 • Waterwolf (omgebouwde lelievlet): Niet vernoemd naar een gemaal. Waterwolf was de bijnaam van het Haarlemmermeer. Bij stormen was het water van het meer zo woest dat het geregeld stukken land wegsloeg (wegvrat). Zo kwam het dat de drie oorspronkelijke veenmeren Leidsemeer, Spieringmeer en Haarlemmermeer, aan elkaar groeiden tot het Haarlemmermeer.

  waterwolf 20090403 dsc0120 lr

 


 

Voormalige boten van de Leeghwatergroep:

Octopussy: Boot van de Waterwolfstam. Vernoemd naar een James Bond film.

Mississippi I t/m V: Voormalig sleper van de Leeghwatergroep. Vernoemd naar één van de grootste rivieren van de Verenigde Staten.

missippi

Kim: Bijbootje. De kim is een andere naam voor horizon, daar waar de lucht het land/water lijkt te raken.

860 Lijnden: Lelievlet. Vernoemd naar het gemaal bij de gelijknamige plaats Lijnden. 

871 Leeghwater (klik hier voor meer informatie over onze naamgever): Vernoemd naar het gemaal bij Buitenkaag aan de zuidzijde van de Haarlemmermeer. Het gemaal was één van de drie gemalen die het Haarlemmermeer drooggelegd heeft. De 871 is tegenwoordig eigendom van scouting Paula Geerts in Hoofddorp. 

Orca: Houten zelfbouw Schakel. Vernoemd naar het zeezoogdier Orcinus orca.

schakel orka

Hesnaes/Goldfish: Sneekermeer. Vernoemd naar een kleine zeehaven aan de oostzijde van het Deense eiland Falster. 

2010 hesnaes

[Hoofdtekst: Robbert Pouw, aanvullingen: Joost van Driel & Buchan van Veen]