• 29 August - 19 September
  • 26 September - 17 October
  • 24 October - 14 November
  • 21 November - 12 December
  • 19 December - 09 January
  • 16 January - 06 February
  • 13 February - 13 February

DSC 0442 399x600De zomervakantie is nog maar net afgelopen en de scholen nog maar net begonnen of de zeeverkenners, wilde vaart en loodschen van de Leeghwatergroep konden al weer volop aan de bak. 

Ieder jaar wordt in de regio Amsterdam-Amstelland door RA5 de Roei-, Zeil- en Wrikwedstrijden gehouden, beter bekend als de RZW. Vanuit de gehele regio doen dan waterscouting-groepen mee aan de wedstrijden. Traditioneel vinden op zaterdag de zeilwedstrijden plaats en op zondag de roei- en wrikwedstrijden. Voorheen werden de zeilwedstrijden op het Nieuwe Meer gehouden,  maar sinds vorig jaar worden ze gehouden de Sloterplas. De roei- en wrikwedstrijden vinden dan plaats op de Bosbaan.

Voor de zeeverkenners betekende dat ze dit weekend vroeg uit de veren moesten, zodat ze om 8.15 uur bij de steiger stonden. De Wilde Vaart had al gezorgd dat bootspullen aanwezig waren, zodat om 8.30 uur afgevaren kon worden. Eerst ging de sleep onder Sloterbrug door, om daarna met meerdere groepen tegelijk de Akersluis door te gaan. Daarna was het nog maar een klein stukje naar de Sloterplas.

DSC 0453 399x600Daar aangekomen werden de boten opgetuigd, het evenement geopend, de bootsen gebriefd en gingen de wedstrijden van start. Overigens nam het gehele proces langer in beslag dan hierboven wordt beschreven. 

De eerste heat was een vrij makkelijk rondje. De deel-nemers moesten vanuit het startveld naar een boei varen, deze ronden en daarna finishen. Dat er slechts windkracht 2 stond, zou hiermee te maken kunnen hebben. De zeeverkenners eindigden binnen de top tien, de Wilde Vaart waren binnen no time bij de McDonalds en de Loodschen het snelst bij de finish. Inderdaad, de loodschen eindigden de eerst heat op de eerste plaats. 

DSC 0483 800x531

Na een pauze, waarin Marcella het afscheidscadeau kreeg van de zeeverkenners in de vorm van een tas vol typische Hollandsche Waar, begon de tweede heat. De route was dit keer een stuk uitdagender. Ook dit keer eindigden de zeeverkenners binnen de top 10, besloten de Wilde Vaarders tussen de zeilende boten door te varen en kwam de verrassing weer van de loodschen. Door briljant tactisch inzicht van Karst, wisten de loodschen de tweede plaats te bemachtigen. Hetgeen betekende dat de loodschen er in het overall klassement met de eerste plaats van door gingen! De Wilde Vaart viel, niet geheel onverwacht,  niet in de prijzen. Hetzelfde gold ook voor de zeeverkenners. 


DSC 0495 399x600De terugreis naar de steiger verliep net zo hectisch als op de heenweg, maar dat zijn we bij scouting ondertussen wel gewend.