• 29 August - 19 September
  • 26 September - 17 October
  • 24 October - 14 November
  • 21 November - 12 December
  • 19 December - 09 January
  • 16 January - 06 February
  • 13 February - 13 February

DSC 0262 Medium

Wat hebben boerenkool en het nieuwe jaar met elkaar te maken? Traditioneel openen veel  scoutinggroepen in Nederland het jaar met de zogenaamde boerenkoolfuif. Ook bij scouting Leeghwatergroep kennen ze deze traditie.

's Ochtends was er van buiten niets te zien aan de drukke dag die komen ging. De Wilde Vaart was een beetje aan het hangen en stoeien tussen de boten. De nietsvermoedende voorbijganger zou nooit te weten komen dat de jongens en meiden van de Wilde Vaart daarvoor een geweldige prestatie geleverd hadden. 6 zakken, goed voor 30 kilo aardappelen, hadden zij met de hand geschild! Dat noemt men nog eens ouderwets ambachtelijk handwerk. Terwijl men buiten aan de slag ging om de boten van de zeeverkenners klaar te maken voor het winteronderhoud, werd in de keuken hard gezwoegd om de spekjes, de uien en de rookworsten klaar te maken. 

Rond de klok van 13.00 uur nam de drukte op de Scouthoeve toe. De Dolfijnen, die gewoonlijk 's ochtends opkomst hebben, en de Zeeverkenners kwamen druppelsgewijs het gebouw binnenlopen, al dan niet met hun ouders. Een drukte van de jewelste ontstond er al spoedig in het zeeverkennerslokaal. 

Marieke Jonker (Otak?) en Buchan van Veen zorgden gezamenlijk voor het ordentelijk verloop van het openen van de dag. Marte van de Zeeverkenners had de eer om voor de gehele groep de vlag te hijsen. Daarna werden de Dolfijnen, de Zeeverkenners en de Wilde Vaart in auto's ingedeeld en vertrok iedereen naar de ijsbaan in Haarlem. Erik had de mazzel net op tijd aan te komen rijden op de fiets, want anders had hij op de fiets naar Haarlem gemoeten, in plaats van met Joren mee te rijden. 

DSC 0300 Medium

Eenmaal bij de ijsbaan bleek dat meerdere scoutinggroepen het idee hadden gehad te gaan schaatsen. Het was dan ook erg druk en men kon bijna over de hoofden heenschaatsen! Nadat Hans van de Zeeverkenners de toegang geregeld had, kon de gehele groep naar het ijs toe. Snel werden de schoenen gewisseld voor de ijzers en nog sneller dan je de zeeverkennerswet op kan zeggen, was iedereen het ijs op verdwenen. Nou ja, bijna  iedereen dan. Tot half vier kon er geschaatst worden. Kim, Jaimy en Bas moesten dan weer iets eerder naar het clubhuis. De jongste leden, de Bevers, waren namelijk niet aan het schaatsen geweest. Zij kwamen wat later naar het clubgebouw. Dus dit dappere drietal moest de ijsbaan wat eerder verlaten om de Bevers op te vangen tot de rest van de groep weer terug zou zijn. 

Hoe makkelijk het was om de leden het ijs op te krijgen, hoe lastig het was om ze weer van het ijs af te halen. Het is een hele klus om alle zeeverkenners en Wilde Vaarders terug te vinden in een rap schaatsende menigte, maar uiteindelijk was iedereen om 16.00 uur weer terug op weg naar de Scouthoeve.

DSC 0422 MediumNadat de leden weer terug waren op het clubhuis kon er al spoedig aan tafel gegaan worden, waarna er gesmuld werd van de heerlijke boerenkool met worst, spekjes, appelmoes en augurken. Sommigen vonden het zo lekker, dat ze enthousiast nog een tweede portie lieten opscheppen! Men vraagt zich soms af waar die kinderen het allemaal laten. Ook het toetje lieten de meesten zich niet versmaden. Hoewel er altijd weer kinderen bij zijn die weer lastig doen, omdat ze gezamenlijk wel een vlaflip willen hebben, maar alleen dan weer niet. Snapt u het nog?

Na het eten werden een aantal leden aan het werk gezet om de boel snel om te bouwen tot het laatste spektakel van die avond. De Wilde Vaarders en een paar verkenners waren de klos de afwas te doen en het Dolfijnenlokaal om te bouwen. De Dolfijnen en een aantal zeeverkenners waren dan weer braaf in het zeeverkennerslokaal gezet om de rest van de film af te kijken. 

Om 19.00 uur kwamen de eerste ouders en familie de Scouthoeve binnengewandeld. Vol verwachting van de talentenshow 'LWG got talent'. Een show, waarbij de naam het al zegt, leden hun talenten lieten zien, maar niet voordat onze voorzitter Evert Jan de kerststukjesactie nog even de revue liet passeren. Hierbij werden ook de topverkopers even in de spotlights gezet en krijgen zij hun prijs overhandigd. Hierbij moet Wim van de Dolfijnen nog even speciaal genoemd worden. Wim had namelijk de bovenmenselijk prestatie neergezet om voor meer dan €400 aan kerststukjes te verkopen!

DSC 0462 Medium

Nadat de zaal weer bedaard was, kon er genoten worden van de acts die de leden bedacht hadden. Er was onder andere een breakdanceshow, de allerjongste leden zongen een liedje en deden een dansje en er was zelfs een heuse liefdesquiz! Bij deze laatste was Paul Hofboer opeens spooorloos verdwenen, waardoor Dick diens plaats moest innemen. Laurens wist de leden elkander in bijzondere liefdesposes neer te zetten. De Dolfijnen bleken een kei te zijn in het improvisatietheater en de dames van de Dolfijnen zetten dan weer een spetterende playbackshow neer.

DSC 0476 Medium

De Wilde Vaart verdient genoemd te worden voor alle hand en spandiensten die zij moesten doen. Niels en Maarten zetten een onvergetelijk presentatieduo neer, waarbij Maarten af en toe niet echt wist wat Niels nu weer in zijn platte achterhoofd gehaald had. Erik en Yorick draaiden de bar en de rest van de Wilde Vaart vormde de jury. Wilde Vaart blijft toch echter Wilde Vaart. Dat bewezen zij met het afscheid van Paddy en Buddy in de vorm van het befaamde geblinddoekt vla voeren. Hierbij besloot Bas nog even aan zijn nieuwe geliefde Kim (vraag maar aan die twee wat de Dolfijnen hiermee te maken hebben) te tonen hoe hij hun kinderen later vla zou voeren (inderdaad, door het over hun hoofden heen te gieten). De show werd afgesloten met de prijsuitreiking, waarbij iedereen wel een prijsje had gewonnen. De Bevers gingen er uiteindelijk vandoor met de hoofdprijs. Een schitterende beker. Voor iedereen was LWG got talent dan ook een perfecte afsluiter voor de opening van het scoutingjaar.